HIAS BILIK TIDUR ANAK

Alhamdulillah....
Petang ni dapat lagi ambe mencoret sesuatu ...... Tapi sebelum itu ambe nak kongsi cite sikit.,,,
Bukan gossip tauuuu..huhuhu...
( Pagi tadi ambe pandang sekejap ke belakang...membaca balik hasil tulisan ambe dari mula sign up blog neh.... banyak jugak hasil nukilan ambe ni mengingatkan ambe hal-hal yang makin luput dalam kotak fikiran...Padahal dulu buat sesaje je....1st post pon lirik lagu...ahahhaha.....
Ermm....berguna jugak ada blog ni erkk....) Ok..tu jew....Terima kasih sebab membaca sedikit coretan di atas...
Sekarang kita berbalik kepada tajuk ambe seperti di atas...
Ambe nak kongsi sikit la pasal sediakan bilik untuk anak ni...
Ambe pun sedang cuba latih diri sendiri....bilik anak tu tak digunakan oleh tuan punya lagi...tapi semua perabot dah ada...jadinya bilik tu ambe jadikan mangsa....kalau tak sempat lipat kain...bakul kain tu alamatnya..ada dalam bilik anak laaa....sekarang ambe duk latih diri supaya lipat kain siap-siap...tak perlu la kacau bilik anak tu...heeeeee.....
Untuk bilik anak ni ada beberapa perkara perlu dititik beratkan seperti :

Reka Letak Perabot :

Penting untuk ada ruang bermain & membaca....

Perabot :

Perabot sesuai dengan usia, seperti meja belajar...macam anak ambe dia baby lagi....beli huruf-huruf besar biar dia biasa nampak huruf tu...sambil boleh ajar dia sikit-sikit. Penting jugak sediakan perabot yang selamat okeh...

Kemasan Lantai :

Kanak-kanak kerap membuat kotor, jadinya warna bernada gelap sesuai lah untuk meyembunyikan kotoran yang mudah terjadi....Tapi kalau kotor sangat tak kan tak nak cuci kan...ihiksss...

Bekas Simpan Alat Mainan :

Ini untuk elakkan alat mainan bersepah...Biar bekas tu mudah dicari oleh anak....Macam anak ambe skang ni guna bekas gambar doraemon......heee..barang dia banyak warna biru.....( termasuk paip air dalam bilik air dia ...Hik3 )

Katil :

Biar sesuai dengan anak. Tapi katil tanpa bentuk macam-macam skang ni,,,sebenarnya lebih jimat sebab boleh digunakan walaupun usia anak sudah meningkat....
Katil anak lebih kurang cam ni laa...tak ada la nak ikut tema...bentuk kereta ke bentuk apa tu,,,,

 
Ok laa..tu je nak kongsi setakat ni,,,
Apa pun ambe sebagai ibu..suka bilik anak yang simple...
Senang mata sikit,,,huhu...
 
Sekian...

JAGA MARUAH DI FACEBOOK



Bismillah..
Ok,,,petang2 ni tetiba plak terfikir nak post pasal facebook...
Dalam duk melayan blog Arwah adik Yasmin J Hunwick

ALLAHYARHAMMAH YASMIN JOHAN

Dalam duk on facebook ni kekadang New Feed tu penuh ngan status yang tak patut sebagai seorang yang bergelar perempuan terutamanya ...dipublishkan....
Dah agak lama ambe duk menghatikan sorang budak neh..
Macam Terdesak je....
Naik berbulu je mata ni kalau orang duk update pasal bosan,,,mula mengeluh...tak ade teman lelaki....pas tu siap mempromosi diri...bagaikan tak ada sifat malu....
Apa kena laa budak - budak neh....

P/s : Jgn komen : Unfriend budak itu yea,,,,huuhu

Yang Tetiba Nak Merepek.,..
(Peluah perasaan )

BERAYA DENGAN RAKAN SEKERJA...BEST!!!

Alhamdulillah....
Plan minggu lepas sudah dapat dilaksanakan oleh kami-kami..
Ni baru rehat dari makan jap...makanan banyak lagi...ni tunggu next round plk..huhu....
 
Ini laa kami-kami...1 opis yerr...kecuali Boss....huhu,,Boss jaga opis kat bawah...heeee....
 
Antara juadah hari ini..
 


Ni juadah dari member opis...mursieda nama dia...dia suka masak....jadinya masakan dia pon sodap...
kredit untuk eyda....heeee...
 
 
Ni PUDING ROTI...haaa yang ni hasil air tangan ambe tuan punya blog neh...
Kenapa xde daa belah tepi tu??..sebab kena bagi tukang rasa cuba dulu...
Heee....Saya punya tukang rasa mesti laa Suami Tercinta....
 

Adhuii plastik balut tak bukak lagi...
Ni PUDING MILO + OREO...
Ni Juadah dari Emy...
Jap lagi nak naik makan...kui4...
 

 
Ni aneka kuih raya dari Kak DIanDra kita...
a.k.a Kak Fadhilah..
I Like Belgium Chocolate Tart tuuuuu...
Nyum2...
 
 
Haa...ni pon ambe yang sediakan...
CENDOL...
Tapi tak ade pulut laa...
 

Menu Utama..tapi gambar dah ke bawah la pulak....
Heeee...
Ni Eyda yang sediakan
SOTO.....Bihun/Mee/Kuew Teow...
Meneleh Peluh-peluh...Tapi yang tu laaa sedap...
 

 
RENDANG tu....Kak DIandra @ K.Fadhilah yang sediakan..
LEMANG pulak...Boss yang belanja...Tq Boss...
KETUPAT.. KUAH KACANG...En.Sharif yang bawak...
Sendat perut tau tak...tapi hari ni punya pasal....Bedal sume..
 
 
Macam nak naik makan SOTO lagi jew,,,opssss..
 

Yang ni laaa 1st sekali ambe makan...SATEY...
Dibawakan oleh EN.Jumri kite...
 

 
Ni la EN.Jumri.....
Tulun bawak buah naik ke atas...
 
 
Buah-buah ni PRS yang membantu di opis ni yang belikan...
K.Fadhilah yang potong & hias sume nehh..
 
  TRIFLLE CUSTARD SAUCE..
Antara pencuci mulut hari ini..
Sedap jugopp..
 
 
Ini antara tetamu....
Yang sporting....semua makanan yang kami sediakan dieorang makan..
Terima Kasih Doktor & Adrian....
Lari sudah jadual pemakanan mereka hari ini.,..kih3....
 
 
Haaaa...ais krim lagiii...
Xsempat nak jamah lagi....tapi tak pe...baru tengahari,,,,
oppssss...
 
 
Waaa,,,tak tersenaraikan semua makanan neh....hui3
Kek yang sodap...
Kek Mango...
 
Last sekali....wat cuci mata....ahahahhahaa...
apa entah EN.Sharif duk kira tuhh....
 
Sekian Terima Kasih...
 


TRAINING CUP UNTUK ZARYTH




Masa rehat hari jumaat ni tak tahu nak buat apa....
Ikut member-member opis g jusc0...
Tak tau nak beli apa...
Duk pusing-pusing Nampak la benda neh,,,
Teringat laa anok Jatang ambe nak belajar minum cawan...
Jadinya,,anak jugak laa dapat sesuatu....
Ibunya isi perut jelaa...
Moga-moga anak ambe guna pakai laa cawan ni yea...
Kalau tak..membazir je ibu beli neh...
Comel x?? Canimalsssss....
Ada cite kartun tu....ralit jugak lau nonton sekali sekala...

SAY NO 2 AJI NO MOTO

 
Assalamualaikum...Salam Sejahtera....
 
Di saat ini kepala ambe berdenyut-denyut...
Kenapa yer....macam nak ting tong jer...
Sebab makan nasi lemak ke??
Biasa makan nasi lemak xde laa sampai macam ni..
Pikir punya pikir....rasanya sambal nasi lemak tu banyak letak Ajinomoto kot...
Ambe tak de la biasakan diri masak letak Ajinomoto...
Paket kecil tu pun sebulan 2 baru habis...




Hakikatnya ramai yang menggunakan Ajinomoto sebagai penyedap masakan...
Walaupun sedar akan kesan keburukan penggunaan perasa tersebut.

Adakah kita sedar, bahawa pelbagai kajian saintifik yang dijalankan oleh pakar seluruh dunia mendapati bahawa MSG memberi impak negatif kepada kesihatan manusia? Tahukah kita bahawa penggunaan MSG pernah dikritik hebat oleh Persatuan Barah Kebangsaan Jepun, negara kelahirannya sendiri?
Buktinya pada 25 Oktober 1983, Dr. Shozo Takayama dari institusi tersebut telah menjalankan kajian ke atas 84 ekor tikus yang diberi dua jenis MSG. Selepas 16 bulan, keputusannya menunjukkan tikus-tikus berkenaan telah mengalami tanda-tanda tumor (ketumbuhan) pada paru-paru, usus kecil dan besar, bawah kulit, perut dan otak. Demikian juga hasil kajian Dr. John W. Olney dari University Washington pada awal tahun 1968, yang menunjukkan bahawa MSG mampu menjejaskan otak dan urat saraf.
Fakta ini terbukti dengan sendirinya apabila pada tahun yang sama, muncul sejenis penyakit yang digelar “Sindrom Restoran Cina” (Chinese Restaurant Syndrome). Ia ditemui oleh Dr. RHM Kwok dari Amerika Syarikat yang mengkaji pelanggan-pelanggan di sebuah restoran makanan cina yang mengalami rasa kebas di tengkuk, menurun ke bahagian lengan dan belakang, lemah-lemah anggota dan denyutan koronari yang berlaku setiap 15 hingga 20 minit. Semua symptom ini dialami selepas menjamah hidangan cina, dan puncanya adalah akibat penggunaan MSG yang tinggi. Kajian ini disokong lagi oleh Dr. Baker dan Allen dari hospital Royal North Shore, Sydney, apabila dua pesakitnya diserang asma kronik selama 12 jam sesudah menikmati masakan cina.

Selain itu, kesan MSG turut terlihat pada kanak-kanak. Penggunaan secara berleluasa dalam makanan ringan dan makanan bayi menyebabkan anak-anak turut terdedah kepada bahaya ini. Menurut Dr. Olney lagi, proses penyerangan secara halus MSG terhadap otak bayi yang normal mungkin tidak dapat dikesan, namun ia tetap mendatangkan kesan buruk apabila bayi tersebut mencapai tahap kematangan. Tambahan pula, kesan ini turut membantutkan kebolehan anak menerima pelajaran.

Kajian yang pernah dijalankan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang ke atas 100 keluarga mendapati 73 daripadanya menggunakan MSG dalam masakan harian, sementara 19 daripada 21 keluarga lagi memberikan MSG kepada anak yang berumur bawah 6 tahun. Ini menunjukkan masyarakat kita secara keseluruhannya menggunakan MSG dalam kehidupan. Itu belum lagi di kalangan peniaga restoran dan warung, serta makanan bertin dan makanan ringan yang ada di pasaran. Maksudnya, tanpa kita sedari, masyarakat kita sebenarnya sangat terdedah kepada bahaya MSG.

Inisiatif terbaik untuk menangani masalah ini adalah dengan mengelakkan penggunaan MSG, dan menggantikannya dengan bahan perasa asli. Surirumah dan peniaga tidak perlu bimbang tentang kualiti rasa makanan, kerana kebanyakkan masakan tempatan sudah sememangnya kaya dengan ‘rasa tersendiri’ dari penggunaan pelbagai jenis herba dan rempah-ratus. Buktinya, kita tidak pernah melihat rancangan masakan di televisyen yang menyelitkan MSG dalam resepi mereka. Ini menunjukkan bahawa penggunaan MSG bukanlah satu kemestian, sebaliknya hidangan yang lazat dan menyelerakan bergantung pada kemampuan dan kemahiran memasak seseorang itu sendiri.

Oleh itu, apabila kita para bapa yang memasak makanan untuk hidangan keluarga, maka katakanlah tidak kepada MSG @ ajinomoto. Sekiranya isteri menyuruh masukkan ajinomoto, nasihatlah isteri dengan pelbagai keburukan ajinomoto. Jikalau boleh, tunjukkan foto penyakit akibat daripada penggunaan ajinomoto. Tentu menggigil isteri kita nanti. Percayalah pada kelebihan masakan anda, kerana anda lah yang bertanggungjawab ke atas kesihatan keluarga tersayang!
Wallahualam…

- MOOD : SEDANG BERANGAN -

Bila seorang ibu berangan.... pasti berangankan sesuatu yang terbaik untuk seorang anak...
2-3 hari ni ambe bukan duk berangan apa sangat.....duk mikirin macam mana nak kemas bilik...macam mana nak susun atur bilik anok jatang ambe dengan kemudahan yang sedia ada..biar ayah..ibu ngan tuan punya bilik buleh jadikan tempat melepak seminit dua...wehehehe....
Dulu zaman ambe kecik-kecik sampai remaja..mang suka ubah suai bilik...dan kadang-kadang suka tukar-tukar bilik...Al-maklumlah masa tu ambe anak tunggal...bilik terlebih laa...ihiks...jadi suka hati la kan nak duk bilik mana...nak buat apa...
--- tetiba ingat perangai masa kecik,,abes kayu , paku , cat, gergaji ayah ambe guna pakai...suka jalan tepi pantai,,pulang tak tangan kosong,,pasti ada kulit-kulit siput yang akan dijadikan bahan hiasan dibawa pulang - Jenis Xleh Duk Diam..!!Ada je Projek ...

Dah jadi ibu ni..fikir bilik anak pulak,,tapi idea terhad la pulak...
Lau dapat bilik cam ni pon awesome!!!!

Sape suka bilik sama dengan di atas??
hehehehe...

SALAM AIDILFITRI 1434H/2013

Assalamualaikum...
Okeh....kalau main game pou neh...rasanya pou tu dah berkulat tak Nampak rupa pou dah rasanya...heee..
Nasib baik laa ini blog...blog tak de la nak berkulat..kena mandi segala kan...kui3....tapi jenuh gak try beberapa password...sehinggalah berjaya meng log in kan diri ....Nampak sangat lama tak update pape...
Coretan kali ini cuma nak noted pasal raya tahun ni....nanti peram lelame..tak terpostkan....

Haa.... Ni tema raya kami sekeluarga tahun ni....Turquoiseeeee.....jenuh tu...nak cari baju anok jatang ambe sorang neh...akhirnya jumpa jugak...tapi sayang...tak nak pakai songkok pulak si Comel ni...Tapi tak ape laa...budak ni tetap comel di Hati kami....
 
 
Ni keluarga belah ambe....Dari kiri tu...Si bam Bam...Adeq E..Adik bongsu ambe...sebelah tu adik ambe ,Tina....2 orang ni jela adik ambe..Lagi-lagi....yang macam pengantin tu mak ngan ayah ambe....Kemudian baru laa ambe anak beranak -Suami & Anak Tersayang....Tq Sayang ...Tq Sony....
 
 
Ni pulak gambar raya bersama keluarga belah suami ambe...Adik beradik & Anak-anak saudara kami...meriah ngan kecik-kecik tu....Tak pe....Laman luas...ummm..ape anak jatang ambe perkatakan ituu??.....
 

 
 Bergambar depan rumah arwah Opah IncEk suami...Di Kg Ekor Bota.....
 
 
Gambar Keluarga Pak Muda & Che Da...pak n mak saudara yang rapat dari kecik...xcukup lagi 2 orang...pinky....
 
 
 Gambar ramai-ramai di Pagi raya...Gambar terakhir bersama arwah Teh..sepupu ambe yang kembali ke Rahmatullah pada hari Jumaat...2 Syawal..arwah terkenal dengan sikap pendiam...balik beraya di Kampung setelah 12 tahun tidak pulang...Raya ke-3 suasana sayu di rumah ambe...Al-Fatihah buat Teh...
 
Okeh...cukup lah nota raya buat kali ini...nanti lau ada cita lagi....ambe cite yer...
Sekian....Terima Kasih Sudi Membaca...
 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...