TUTORIAL TRANSPARENT HEADER

Assalamualaikum..
Dalam duk tak ada cerita nak note hari ini..
ambe pun ambil peluang belajar cara-cara nak transparentkan header blog
Incek Suami ambe pernah tanya ambe..kenapa tak pernah transparentkan header blog?
Asyik duk letak gambar full colour je..
Ambe jawap laaa tak reti..hehhehee
Jadi..ambe belajar hari ini...rupa-rupanya simple sahaja ..
dan untuk hasil pertama ni ambe buat simple-simple jer..memandangkan tak berapa ada idea..
Jom mulakan :

STEP 1 :

Buka photoshop anda, dan pilih new > saiz bergantung pada saiz blog anda
Kemudian create header anda sendiri
Contoh simple saya, taip sahaja...:D



Kemudian anda klik pada background > belah kanan warna putih > klik pada mata sebelah kiri
Seperti yang ambe tunjuk dengan anak panah.
Okeh..anda akan dapati gambar tadi akan bertukar menjadi seperti ini
petak-petak pada background
Dan...okehh..anda dah boleh save header baru anda dengan klik > save as

Save As > format PNG yeaaa....
Korang tengok elok-elok...
PNG sahaja ....!!!

Sekarang ..boleh tengok hasil di KLIK SINI
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/12006927/?claim=wm672jt6nwu">Follow my blog with Bloglovin</a>

SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER

http://www.ayuinsyirah.my/2014/03/segmen-ayuinsyirah-mencari-rakan-blogger.html

ANDA BERASAL DARI NEGERI MANA? 

AMBE BERASAL DARI NEGERI PANTAI TIMUR...TERENGGANU..


Jom join ramai-ramai...nak join boleh klik banner ataupun klik SINI

KEPUTUSAN SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIA

KEPUTUSAN STPM 2013


19 Mac 2014

SMS : taip [STPM] jarak [RESULT] jarak [No. K/P]
dan hantar ke 15888

atau

On-Line : www.mpm.edu.my
mulai jam 12:00 tengah hari , 19 Mac 2013

Haaaa...adik-adik yang ambil STPM tahun 2013  tuuuuu
Apakah perasaan adik-adik sekarang?
Bersedia dah ke nak tengok hasil tuaian...hasil usaha adik-adik dalam exam tahun lepass?
Apa-apa pun akak doakan adik-adik mendapat keputusan yang terbaik...
Semoga doa dan usaha kalian berbaloi...
InsyaAllah...
Ambe mulaa la teringat masa 2006..tahun ambe ambil STPM
Waaaaooo..pegi ambil result dengan cikgu ekonomi yang sememangnya cikgu terbaik...Cikgu Fauzi...
Alamak...merah muka cikgu,,,mesti result ambe X ok..
Humm..mang tak Ok..hampeh betoii...Makro yang paling teruukk..
Cikgu cakap nak masuk Universiti pun xlepasss
.....
Sedih sangat
......
Tapi syukur jelaa...mang takat tu je yang ambe usaha...tare tu jela dapat...
-----
Alhamdulillah...dapat jugak merasa masuk Universiti...kih3...
-
-
-
Jeng...jeng...jeng..giliran adik-adik pulak yea merasa.

#PRAY4MH370

Assalamualaikum..
Selamat Pagi kekawan...

Dipagi yang segar lagi nii...Otak pun masih segar..
Jadi sebelum hilang apa yang ambe nak kongsi ni..biar ambe note awal-awal...
Alhamdulillah...duk dengar radio dalam kereta...odw pegi keje pun dapat kumpul ilmu..
Sekali lagi dari Dato' Dr Fadzilah Kamsah ( DDFK )...dengan hujah yang bernas...
Yeaa...sebelum berbuat sesuatu...tanya diri...1) Niat apa 2) Cara apa 3) Dapat apa?
Kalau dapatnya tak membawa kebaikan langsung,,jangan dikongsi!!!
Okehh..berkaitan dengan Tragedi MH370...yang belum tahu hilang ke mana...
Di alam maya sudah dishare bermacam spekulasi...kini keluar pulak perempuan yang merekod kononnya dah jumpa...tapi dah nak gelap kononnya kena tunggu esok nak angkat mayat2...ooiii...tak fikir ke perasaan keluarga terlibat... Macam mana Allah nak makbulkan doa-doa yang orang lain dah buat..kalau korang tak bersatu dengan orang-orang yang mendoakan kebaikan??
Aiihh...geram ambe bila memikirkan inii....
Kembali kepada DDFK..
Ambe setuju dengan beliau...
Ramai orang nak jadi wartawan..mengalahkan wartawan bertauliah...tulaaa...dulu orang suruh belajar kewartawanan tak nak...sekarang syok yeaa jadi wartawans segera..berlumba jadi sape cepat "buat" berita....kalau sahih tak apa..ni idokkk..hampehhh...
Yesss...DDFK kata orang-orang golongan macam mungkin ORANG SAKIT JIWA..PSIKO...ORANG KURANG PERHATIAN, KURANG KASIH SAYANG...KURANG JATI DIRI...#TAK TAHU APA NAK!!!
Ambe setuju sangat dengan DDFK...
Korang tak yah laaa menambah dosa....kalau tak sahih...kamu baca...kamu diam...tak payah tolh sebar yeaa...

NOTED!!

HASUTAN SYAITAN VS KESEDARAN SIVIK

Gambar Hiasan

Assalamualaikum..udah lama nak post pasal nii...
Ambe sebagai manusia biasa ..memang tak dapat lari dari emosional
Tapi ambe cuba buat yang terbaik untuk diri ambe dan masyarakat...
Bukan nak cerita apa...
Selalu penat-penat balik kerja..kadang-kadang bertembung dengan pak cik-pak cik naik motor...
Diaorang selalunya bawak motor sepatutnya ketepi...bukan duk tengah-tengah..halang kenderaan lain nak lalu..macam nak langgar pun ada ..
Tapi nak buat macam mana...kena la positifkan diri...
Ambe suatu hari nanti akan tua jua..
pujukan diri yang paling terbaik untuk ambe,,,
Ambe bayangkan itu ayah ambe..orang tua ambe...
Ambe tak nak orang tua ambe dimarah..mcm masa ambe terkhilaf..membebel...
Mula la ambe teringat kat orang tua kat kampung...
------
Semoga Ambe tetap dan dapat mengawal emosi...
& pertingkatkan kesabaran &
Tingkatkan Ion-ion positif dalam diri ini...
Aminnn.,..

TODAY IS MY BIRTHDAY

Alhamdulillah
Syukur ke hadrat Ilahi
Hingga saat ini ambe masih diizinkan bernafas di atas bumi Nya
Tanggal 07 Mac 1987 jam 1.15pm bertempat di Hospital Besut, Terengganu
Ibuku selamat melahirkanku selepas melalui pelbagai cabaran..

Di pagi ini.. seperti biasa ambe dikejutkan oleh alarm handfon yang ambe dah set pada jam 5.40 pagi..
Tapi bunyi tone tak sama.....yes!!..Itu tone lagu happy birthday to you!!
mamai2 je ambe bangun off alarm...aiikk,,,apa hal  incek suami letak hp dia kat meja belah aku nehh...hmm..cari punat nak off tak de..nape macam bukan hp dia nehhh?
kan dah pesan semalam tolong letak hp ibu kalau nak masuk tidur...
Oppss..ambe dapat hp baru??heeee....
TERIMA KASIH SUAMIKU....
Nanti kita g beli baju tuk hp tu yeaa...
Masuk pejabat..kawan2 ucap besday
Adik ambe SMS ucapan
Ibuku pulak Call...ucap besday kat anak dia niii...
Kadang ada hikmah duk jauh..lau duk dekat mak ayah mana ucap...
Mak ayah cuma sambutkan jew...masak2...kelah2...ahahaha..
I LOVE U ALL...

NotED..!!! I 'm Happy...

PEMINAT TEGAR TAYAR

Assalamualaikum...
Ambe nak tanya..anak kekawan ada tak macam nii?
Ambe percaya pasti ada...
Mungkin dia sedang kenal sesuatu...
Kisahnya anak ambe yang suka pusing tayar..
macam kalau beli mainan ..tayar saja ..mungkin dia tak kisah...
Ni antara peel dia laa...lau g shopping mall...
Jumpaa...

  Cukup teruja...
2 beranak sama jew.....hui3....opss

 Ibu ayah panggil pun buat derkk jeww...

Anak...anak...anakku..anakku..

 Budak tak nak duk diam kena kurung dalam Fitting Room...
mau pulak dia duk diam...huhuhu

Boleh pulak ayahnya join sekali...

Terlabik -terbalik..
Macam-macam la anak..
Luv u Both...

MENYIHATKAN BADAN

Ada hari tak sihat..
Ni cerita hari sihat pulakk....kebiasaan hari rabu adalah hari riadah
Tengok... comel tak stokin ambe..berjejari jemari wehh...


 Ni sume aksi menahan kesakitan

 Best mang best..tapi sakit....tapi tuk kesihatan ambe cuba juga,,..

wwoooooooooooooooooooooooo..
banyak penyakit ambe nehhh

 Habes jaa menyihatkan badan jalan kaki balik pejabat..
Bergambar dengan signboard opis...opss
 Peluk tiang..nanti signboard n takde kat sini dahh..
Jadi kenangan...

Huuuuu....seronok setiap minggu dapat ringan-ringankan badan macam nii..
Caaauuucingchaauu!!!

MENTAKSIHATKAN PERUT

Entah kenapa laa ari tu kekami ni jadi jadi cam nehh...
Tengok sendiri laaa..


Perkenalkan Model Maggi Kari Meletup..

Ini diaaa...Model Mee Segera Ruski Tom Yam

Tenngookk...Ambe bantai 2 bungkuss....1 Sup Soto Baa..gussss....1 lagi Mee Goreng ....hee




Abes jenama mee segera kami bantai,,
Nasib Baik perut tak buat masalah...
Alhamdulillah...
Heee...memacam lorrr...

P/s : Jangan makan sangat mee segera nehh tauu...kekadang boleh laaa.

ISTIGHFAR

Sesekali Dengar Dato' Dr Fadzilah Kamsah berbicara
Banyak kata-kata yang dikongsi olehnya menarik perhatian ambe
Ceritanya tentang Zaman Rasulullah S.A.W..
Terdapat sahabat yang datang kepada baginda untuk mengadu masalah..
Terutamanya dalam masalah rumah tangga,,
----@@----
Jawapan Rasulullah S.A.W ringkas sahaja :
Solat Taubat & Istigfarlah...

----
Semoga Allah S.W.T membuka jalan penyelesaian kepada masalah kita lalui...
InsyaAllah...


YANG BAIK, YANG BURUK

SINAR F.M
Hari ini jemput Dato' Dr Fadzilah Kamsah sebagai undangan
Antara yang menarik perhatian ambe :

Kebiasaan : Yang baik datangnya daripada Allah S.W.T, yang buruk datangnya daripada diri sendiri

Luar Biasa : Yang baik datangnya daripada Allah S.W.T, yang buruk datangnya kerana ujian daripada Allah S.W.T...

Errmm,,,betoii jugak....
Baik, buruk....Sihat,Sakit...Bahagia, Derita... Kaya,Miskin...
Semuanya adalah Anugerah dan Ujian buat hamba-hambaNya...

NOTED!!

ACU CUBA TRY TEST BURGER BANJIR

Ni malam sabtu punya citaaaa...
Sebab duk terliuqq member duk post gambar burger banjir nii,,
Apa laagiii....kami cari....kami redah....kami wazeeee....kami layaaannn...
Senang je nak cari tempat nii...dekat ngan Kem Polis Gerak Am laaau tak silap..heee...masuk je cabang nak g kem tu kat Tanjung Rambutan, ipoh Perak..kalau dari pusat bandar Ipoh,,cabang tu ke kanan....pas masuk,,ada deretan kedai belah kiri....tak tau la kedai tu no berapa...tapi tengok laa sepanjang tu sampai jumpa kedai tulis BURGER BANJIR....ambe ngan suami pun cari cam tu laa,,..ihikss...

Haa..ni banner depan gerai burger tuhhh...masa sampai tu mang penuh tempat duduk ..kena tunggu kosong...

-------------
Punya laa riuh nak order..sebab macam-macam ada kan....



akhirnya ambe pilih nii
-
-
-

 Full Tank ChickenChop + Daging burger Rusa 




Ni pulak pilihan hubby ambe,,,
Full Tank ChickenChop + Daging Burger Ayam


 Ermmm...tak sabar nak makan,,,
 Korang nampak tak air tuu?Jom view dekat sikit...


Ni air pilihan ambe,,,
Apple Mint...
Ambe yang bukan penggemar Mint nii boleh terima...
Sedaaapppp


Ni pilihan hubby ambe
Bitter Sweet,,,
Seperti yang anda nampak...
Ada serai wehh....huhuhu
Air Cream Soda + Daun Mint + Serai + Asam Boi
RM 3.50 shj.
Memang Terbaiikkkk...

Gilir-gilir makan dengan hubby,,,,coz kena jaga Si Comel Zaryth...


Anak Saudara layan Burger Banjir....
Slurrppp...
Suasana Dalam Kedai,,,




 Ni hidangan Burger Banjir
Order Abang Ipar & Biras Ambee,,,,
Sedaapp nampakk..
Tapi kunjungan lain kali kena pekena...
Sebab dah order Full Tank...
So,,memang penuhhh peruttt...

 Peace yooo!!!

 Alhamdulillahh...tengokkk tak licin....sebab banyak....huhuhu

Woooo..korang yang baca entry neh...jangan lupa yea berkunjung ke siniii..
Harga makan kat sana pom kira berpatutan...
Layaaaann...

NOteD..!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...