8 PULAU MENARIK UNTUK DIKUNJUNGI

Assalamualaikum
Selamat pagi semua...pagi ini NS nak kongsi 8 pulau yang menarik dan berbaloi untuk mencari ketenangan.
NS memang jenis suka kalau bercuti di tempat-tempat macam ni..cuma tak berapa ada rezeki lagi untuk menjelajah semua pulau ini.
Jom tengok pulau apa yang menarik :
[ Untuk lebih lanjut berkaitan bajet : Klik Gambar. ]

 http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

 http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

 http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

 http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812

http://shalimaryusof.sharethisstory.net/my-881306-5812 

Subhanallah...Allahuakbar..memang indah ciptaan Allah S.W.T

PERANAN SUAMI DALAM MENYOKONG PENYUSUAN SUSU IBU

Assalamualaikum sahabat-sahabat.



Berdasarkan tajuk di atas, selain daripada semangat dan kesedaran ibu itu sendiri, suami, iaitu bapa kepada bayi kita juga perlu tahu peranan mereka dalam menjalankan tanggungjawap sebagai ibu bapa.

Terdapat segelintir ibu tidak mahu menyusukan anak kerana takut payudara kendur dan suami memberi alasan akan main kayu 3 jika penampilan isteri tidak seperti zaman anak dara.

Buat suami, ingatlah bahawa Allah S.W.T telah berfirman bahawa penyusuan susu ibu adalah tanggungjawap ibu dan bapa. Seorang suami perlu sediakan keperluan untuk isteri menyusukan anak seperti yang diperintah Allah S.W.T

Sokongan moral, sokongan emosi penting kerana kadang kala isteri mengalami masalah bengkak susu, puting melecet dan bayi meragam.
Sokongan kewangan untuk membeli kelengkapan lain seperti pam susu, botol susu dan warmer.

CYCLE ‘Save a Child’s Heart’ 2014

http://rje2014.com/wp-content/uploads/2014/08/1366px-X-430pxmk-01.jpg

[ COPY & PASTE ]

Dear Valued Customers,
We are pleased to announce that Maybank Islamic will be organizing our inaugural national charity cycling event, CYCLE ‘Save a Child's Heart' 2014 in conjunction with the Maybank Global CR Day 2014. It's going to be a fun ride (jamboree) event which is open to all Maybank Group Staff, family members and also public! So, come and join the fun with us!
Date : 27 September 2014 (Saturday)
Time : 8 am
Venue : Dataran Putrajaya
Distance : Open Category (37 km), VIP & Kids (11km)
Registration Fee : RM50 (proceed i.e. registration fees will be channelled to PCHC, IJN)
For more information, please visit www.maybankislamic.com.my

WORDLESS WEDNESDAY

Assalamualaikum.
Sesunggunya prasangka itu semacam menyakiti hati sendiri..Sedangkan orang lain tidak tahu dan tidak mengerti apa-apa.

Photo: Mywordlesswednesday#avoidit#positif
Peringatan untuk diri sendiri jua...

RISIKO PENYAKIT JIKA TERLEBIH TIDUR

Assalamualaikum.
Kita biasanya disaran tidur tidak kurang daripada 6 jam 1 hari.Jom ketahui apa penyakit yang boleh menyerang kita jika terlebih tidur.

 

1. DIABETES

2. PENYAKIT JANTUNG.

3. MUDAH LUPA.
Tidur bagus untuk meningkatkan pembentukan tahap ingatan, jika terlebih sebaliknya pula kerana ia boleh melambatkan fungsi sel-sel di bahagian otak.

4. KEMURUNGAN
NS pun rasa macam mood tidak berapa OK kalau tidur lebih.

5. SAKIT BELAKANG.
Bukan setakat sakit belakang, sakit tubuh pun biasa.

6. OBESITI
Sebab metabolisme berlaku lebih lambat ketika tidur.

7. KURANG CANTIK.
Kurang seri. Tak percaya? cuba laaa..NS yang memang sedia tidak cantik ini, mesti buruk gila kalau bangun tidur, tengok cermin....uwwaaaa..rambut...muka minyak2...ahahaha

Kawan-kawan pernah tak terlebih tidur? NS selalu berangan nak bangun lambat bila hujung minggu, tetapi mesti badan jadi lembab....jadi kena bangun awal jugak.

Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

WORDLESS WEDNESDAY

Assalamualaikum..
Sudah petang....tak tahu nak update apa..
Jadi kita senyum sikit dengan baca pantun di bawah...

Sape pahang?
Dop pahang tanya....ahahaah..

BLOGLIST SEPT - OKT BLOG NOTASHALIMAR

Assalamualaikum,.
Alhamdulillah...di pagi yang sejuk ini..baru lepas hujan...NS cuba senaraikan blog-blog yang sudi menyertai bloglist NotaShalimar.



Terima Kasih tidak terhingga kepada rakan-rakan yang menyokong :

1. http://www.sihatitunikmat.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
2. http://rosmizaali.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
3. http://ezrameza.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-oct.html
4. http://sayasukala.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
5. http://adna2029.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
6. http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html?m=1
7. http://syazdanny2329.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
8. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
9. http://storybyciksiti.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt-by-nota.html
10. http://acikwatie.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
11. http://ummi2m2s.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
12. http://bimbinganbelajar29.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
13. http://dilakazuha.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
14. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
15. http://fuzamusa.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
16. http://chentaabby.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
17. http://www.jiakreatifelt.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
18. http://happywaytales.blogspot.com/2014/09/september-join-segmen-rakan-blogger.html
19. http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
20. http://dielacraft.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
21. http://juearel.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
22. http://ciklindaaalol.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
23. http://firzanahazhar1.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
24. http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt.html
25. http://bisikan-hati-mizzi.blogspot.com/2014/09/segmen-bloglist-sept-okt-by-ns.html
26. www.shedaucu.com
27. http://nazirahnyerr.blogspot.com/
28. http://ismiqbal.blogspot.com/
29. www.myputeri21.blogspot.com
30. www.encikarman.com
31. http://chien-puterirahsia.blogspot.com
32. www.mamamyja.com
33. http://nadirahbtmohamad.blogspot.com
34. http://nikkhazami.blogspot.com
35. www.misziqsite.blogspot.com
36. http://hanamarsom.blogspot.com/
37. www.mummysupplementshop.blogspot.com
38. http://ziraleeyas.blogspot.com
39. http://adramycien.blogspot.com
40. www.ayuzan.com
41. http://cikpuanyuz.blogspot.com
42. http://www.mommylizz.com/
43. www.nurulsays.blogspot.com
44. http://diariibuwafiq.blogspot.com
45. http://darihati-yatiefizzy.blogspot.com
46. http://www.reaperz.net
47. http://wanhafizahakima.blogspot.com
48. http://akusukatulis.blogspot.com
49. http://sheayang.blospot.com
50. http://abahbz.blogspot.com
51. http://akusukatulisblog.blogspot.com
52. http://rosmizaali.blogspot.com
53. www.anazarin.com
54. http://ayuqhaatami.blogspot.com
55. http://lissadblog.blogspot.com
56. http://www.nwardaharis.blogspot.com
57. http://cikmatahariku.blogspot.com
58. http://my-vitamin-shoppe.blogspot.com
59. http://vitaminumiebeautyandhealthy.blogspot.com/
60. http://azumylini.blogspot.com/
61. www.clickmoment.net
62. http://azisadliyatulhusna.blogspot.com/
63. http://dqaseh2u.blogspot.com
64. www.kufazuke.com
65. www.mommylina.blogspot.com
66. http://dewqracintakita.blogspot.com/
67. http://mushpunyer.blogspot.com
68. http://nozajo.blogspot.com
69. HTTP://SIRAMBOTMAGGI.BLOGSPOT.COM/
70. http://jajasutera.blogspot.com
71. Http://www.irrayyan.com
72. http://www.eelleebeauty.com
73. http://www.cikguazli.com/blog/
74. http://hazlinnazri.blogspot.com/
75. http://www.bondaryan.blogspot.com
76. http://ummunuraini.blogspot
77. http://adnan-daughter.blogspot.com
78. http://shamieraosment.blogspot.com
79. http://warkahmahasiswa.blogspot.com/
80. http://amardhiahkamal.blogspot.com
81. www.mamaniza.com
82. www.smallboyz97.blogspot.com
83. www.dikbee.com
84. http://ummuamar.blogspot.com
85. www.yanty.my
86. http://penuliscerpendakwah.blogspot.com
87. http://memorifd.blogspot.com/
88. http://yumikoyuki199.blogspot.com
89. http://cikpuanfairul.blogspot.com
90. http://atieov.blogspot.com/
91. http://telltoanyone.blogspot.com
92. http://celotehcikhana.blogspot.com/?m=1
93. www.armilastyle.blogspot.com
94. http://amrafahan.blogspot.com
95. www.nazlee.com
96. http://bilaakutravel.blogspot.com/
97. http://iceboxrivet.blogspot.com/
98. http://mama3farhanah.blogspot.com/?m=0
99. http://www.yayaflanella.blogspot.com
100. http://lissadblog.blogspot.com
101. http://smilelikediamond.blogspot.com/
102. Karyainalisa.blogspot.com
103. http://calrasepatrick.blogspot.com
104. www.notasangsemut.blogspot.com
105. http://sayapejuangbahasa.blogspot.com
106. www.yatiadam.com
107. http://www.azhafizah.com/
108. http://azfar9897.blogspot.com/
109. http://salimharmanain.blogspot.com
110. http://aliaazlovely.blogspot.com
111. www.farahamzah.my
112. http://aizamia3.blogspot.com
113. http://www.ishakhasimi.com
114. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/
115. http://syafikah-tentangaku.blogspot.com
116. www.e-sunglass.blogspot.com
117. http://daliagallery.com
118. http://enciktupperware.blogspot.com/
119. http://famf-tower.blogspot.com/
120. http://syiralokman.blogspot.com
121. www.mamahusna.com
122. www.ceritaedohayra.blogspot.com
123. http://rossyana.readthisstory.net/my-878340-5644
124. http://scarlettj1.blogspot.com
125. www.zanahassan-zana.blogspot.com
126.http://gadiseptemberr.blogspot.com/
127. http://suite103v2.wordpress.com/
128. www.maryati2you.blogspot.com
129. http://eikorina.blogspot.com
130. http://www.feetrimahadzir.com
131. http://cahayaalammaya.blogspot.com/
132. http://aienlieyrusli.blogspot.com/
133. http://kyraismera.blogspot.com/
134. http://rossmawar.sharethisstory.net/my-877544-5602

Jom..hari ini kita melawat diaorang...

TAMAN TASIK TAIPING,PERAK

Alhamdulillah, sudah hampir 3 tahun bermastautin di Batu Gajah,Perak.
Antara tempat NS ingin kunjungi adadal TAMAN TASIK TAIPING.
Kenapa?
NS nak bergambar je kat situ,,tengok blogger lain cantik jer bergambar dengan pokok-pokok yang berjuntai tu..di samping itu teringin nak naik swan kayuh -kayuh di tengah tasik taiping ini.
Akhirnya tertunai juga laa..

Hari tu Taman Tasik Taiping kering..

 I Like Pokok Juntai2...


Ok, Akhirnya dapat juga naik Swan!!..Yeay!RM 12 jew...untuk setengah jam.
Maaf sangat kepada suamiku En.Aidy kerana terpaksa melayan kerenah isterinya yang hyperaktif ni..
Selalu minta yang bukan2...jarang sekali minta dibawa tempat ber aircond,,tempat yang perlu berpeluh ni jugak la NS minta dari sebelum kahwin sampai la Zaryth dh umur 2tahun ni..
Nak xnak kayuh jugak..hihihi..

 Harga Tiket

Basikal untuk disewa pun ada :

Jom balik Batu Gajah, Bye2 Taiping.
Sekian dari Taiping , Perak.

ZOO TAIPING, PERAK

Assalamualaikum.
Baru hari ini NS berpeluang nak kongsi sedikit cerita di hari lahir anak NS.. [ Mohamad Zaryth Ikhwan ] yang ke - 2. Untuk tahun ini tidak ada sambutan untuk meraikan, hanya bawa Zaryth jalan-jalan pada 5 September 2014.
2 tahun yang lepas, masih segar dalam ingatan ibu..lahirnya Mohamad Zaryth Ikhwan di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian,Kelantan pada 5 September 2012 Jam 6.05 petang.
Menitis air mata ibu...tak percaya ini kamuu....heeeeee..Kamu anak ibu ayah...
Sekarang Zaryth sudah 2 Tahun.
Jom jalan-jalan tengok binatang.
TIKET DEWASA : RM 16
TIKET KANAK-KANAK : RM 10


Macam biasa..mula-mula naik train perjalanan lebih kurang 2.6km.

Encik dan cik Gajah yang bermacam nama

Mungkin waktu ni waktu makan semua haiwan-haiwan di sini.

Cik Zirafah.

Jalan nak pimpin tangan.

Wefie dulu..sambil jejalan.

Nampak gagah tapi nama?? Mawar ke apa entah....tak padan ngan tuan badan...ahahaha

Mintak tolong orang amik gambar...:D


CATATAN DI HARI LAHIRMU ANAKKU
MOHAMAD ZARYTH IKHWAN
05 SEPTEMBER 2011 - 05 SEPTEMBER 2013
[ 2 TAHUN ]

SEGMEN : BLOGLIST SEPTEMBER by MOMMYLIZZ


Salam Petang...
Sempat lagi join nii...tutup 15 September 2014 ini..
Jom Join...simple je syaratnya....
Nak join Klik Banner Di bAwah :

http://www.mommylizz.com/2014/09/segmen-bloglist-september-by-mommylizz.html

SEGMEN : BLOGLIST SEPT-OKT

Assalamualaikum.
NS sedang kemaskini blog, jadi NS nak senarai bloglist baru.
Kepada blogger yang sudi..Jom laa join..

Buat 1 entry di blog masing-masing...Copy & Paste Banner dibawah dan link kan ke entry ini.
Kemudian bagi link entry kawan-kawan di bahagian komen yea..
Terima Kasih.


KURSUS PANDUAN MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM SEPTEMBER 2014

Assalamualaikum.
Berita baik untuk pencari kerja, di sini NS lampirkan jadual Kursus Tips dan Panduan Memasuki Perkhidmatan Awam untuk bulan September 2014

Penyertaan adalah terbuka kepada Warganegara Malaysia, pencari kerja dan sesiapa yang berminat untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam :

1. Tiada sebarang bayaran dikenakan.
2. Berpakaian kemas.
3. Nota kursus disediakan.

Jadual kursus adalah seperti berikut ;


Perjalanan kursus ini adalah seperti jadual di bawah :

Peserta yang berminat dikehendaki melengkapkan Borang Pengesahan Kehadiran ini. Maklumat lanjut sila berhubung dengan urusetia melalui emel aspa@spa.gov.my atau melalui talian berikut :

Cik Siti Amirah binti Amran : 03-8880 6459
Encik Hasrolnizam bin Jahya : 03-8885 6062
Encik Akmal Firdaus bin Aziz : 03-8885 6069 


Sumber : www.spa.gov.my



PANDUAN PINDAH NOMBOR DAFTAR KENDERAAN

Assalamualaikum..
Selamat pagi..hari ini NS nak kongsi sedikit panduan bagi yang teringin menggunakan nombor pendaftaran kenderaan kepada kenderaan baru. Mengikut pemerhatian NS, dijalan raya sekarang banyak terdapat kenderaan baru tapi bernombor pendaftaran lama..

http://i791.photobucket.com/albums/yy197/jashwee/LM502.jpg 

Pemindahan nombor pendaftaran kenderaan merupakan proses memindahkan nombor pendaftaran daripada kenderaan motor yang telah didaftarkan (asal) kepada kenderaan motor yang belum didaftarkan(baru) .
 
Syarat-syarat permohonan:
  1. Permohonan boleh dikemukakan oleh pemilik berdaftar kenderaan atau wakil.
  2. Kedua-dua kenderaan asal dan baru dimiliki oleh pemilik yang sama.
  3. Kenderaan baru belum didaftarkan lagi.
  4. Hanya kenderaan asal yang hendak dibuat pemindahan nombor dikehendaki menjalani pemeriksaan PUSPAKOM untuk mengenalpasti identiti kenderaan. Bagi kenderaan baru, pemeriksaan TIDAK diperlukan kecuali bagi kenderaan impot.
  5. Kenderaan asal tiada senaraihitam JPJ dan PDRM.
  6. Tarikh e-Insuran adalah terbuka bagi kenderaan baru selepas pemindahan nombor pendaftaran diproses.
  7. Fi yang telah ditetapkan.
Dokumen yang perlu dikemukakan:
  1. KENDERAAN BAHARU.
    1. 2 (dua) salinan Borang Senarai Semak eDaftar.
    2. 2 (dua) salinan Borang JPJ K1 cetakan elektronik.
    3. Dokumen pengenalan diri mengikut jenis pemohon.
    4. Laporan Pemeriksaan PUSPAKOM(B2) bagi kenderaan orang cacat atau kenderaan impot.
    5. Salinan Sijil Kelulusan Kenderaan Diesel Hijau (SIRIM) yang masih berkuatkuasa (bagi kenderaan diesel hijau).
    6. Borang Kastam K1 (bagi kenderaan impot).
    7. Lesen Impot (AP) asal dan salinan (bagi kenderaan impot).
    8. Surat/borang keputusan tempahan nombor pendaftaran kenderaan yang berjaya (jika berkenaan); dan
    9. Fi yang telah ditetapkan.

  2. KENDERAAN LAMA
    1. 2 (dua) salinan Borang JPJ K1E.
    2. 2 (dua) salinan Borang JPJ K1A.
    3. Dokumen pengenalan diri mengikut jenis pemohon.
    4. Perakuan Pendaftaran Kenderaan(JPJK2) asal.
    5. Laporan Pemeriksaan PUSPAKOM (B2) atau B5.
    6. Surat pengesahan/persetujuan daripada Kastam (bagi Labuan dan Langkawi).
    7. Dokumen pengenalan diri asal dan salinan wakil (sekiranya wakil hadir).
     
Sekian perkongsian, untuk lebih lanjut sila rujuk Jabatan Pengangkutan Jalan berhampiran anda.

TEMPATAN FEST IPOH 2014

Assalamualaikum..
Sebagaimana tajuk di atas, selepas menghadiri 1 majlis kenduri, NS 3 beranak bergerak ke Tempatan Fest 8.0 Ipoh Riverfront.

Tempat : Ipoh Riverfront [ Hadapan Hotel Riverfront ]
Tarikh : 6 & 7 September 2014 [ Sabtu & Ahad ]
Masa : 10.00 pagi hingga 10 malam







Wow!!Ramai betul muda mudi pergi sana..NS je rasa macam tua,..ahhaha....dahlaa semuanya pakai funky2 gitu,...ala-ala artis semua adik-adik kita,,,,NS pakai baju kurung jer...kih3..


 Fuyyoooo....















Meriah betul sambutan di Tempatan Fest Ipoh Riverfront ini...
Pada yang belum berkesempatan hari ini, masih ada hari esok untuk anda.











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...